Search

Over

Deze website is gewijd aan de oude radio- en televisieprogramma’s van Henk Spaan en Harry Vermeegen.

Henk en Harry hebben sinds begin jaren tachtig tot ver in de 90-er jaren hun stempel op de Nederlandse samenleving gedrukt. Hun uitspraken, opmerkingen en zelfs artikelen zijn enorm geïntegreerd. Denk aan uitdrukkingen als ‘de gewone man’, ‘kopje koffie glazenwasser’, ‘sloan poa’, ‘koud he?’, ‘Holland is OK’ en ‘vraag het me dan niet’. De koud he mutsen die in 1987 bij Veronica te bestellen waren tot ver in de jaren 2000 nog steeds te zien op straat!

Eind jaren 70 begonnen Henk en Harry bij VARA radio een sportprogramma te presenteren genaamd “Tussen Start & Finish” . Hun frisse aanpak en ook aandacht voor de ‘onbekende’ sportman viel al snel op. Henk presenteerde het programma vanuit de studio en Harry ging er voornamelijk op uit voor het maken van reportages en interviews, een formule die tientallen jaren later terugkeerde in het TV programma “Die 2: Nieuwe Koeien”. In 1980 won “Tussen Start en Finish” de Zilveren Reissmicrofoon.

Begin jaren 80 maakten zij de overstap naar de TV, eveneens bij de VARA begonnen zij in 1982 met het satirische TV programma “Pisa”. In dit programma namen zij menig radio- en tv programma op de hak maar vergaten vooral hun voorliefde voor de sport niet, met name voetbal kwam nog regelmatig aan bod. Enkele beroemde en beruchte items uit “Pisa” zijn ‘De Liftster’, ‘De Gewone Man’, ‘De Glazenwasser’ en ‘Popie Jopie’.

Eind 1985, halverwege het vierde seizoen van Pisa, maakten zij de overstap van de VARA naar Veronica. Hier werd het programma “Pisa” voortgezet, nu onder de naam “Verona”. De formule bleef hetzelfde als in “Pisa”, de altijd vrolijke Harry, en de snel gepikeerde Henk, ze vulden elkaar fantastisch aan. Ook in Verona bleek geen enkel TV programma of TV persoonlijkheid veilig voor hen. Enkele bekende items uit “Verona” zijn natuurlijk de uitspraak ‘Koud he?’, met bijbehorend liedje, ‘De Boerderie’, ‘De Versierders’, ‘Medisch Centrum Centrum’ en ‘Boven op het Nieuws’.

Eind 1989 hadden ze het gevoel dat ze wel zo’n beetje alles hadden gedaan in hun satirische programma en begon het maken ervan meer een sleur te worden. Ze gingen op zoek naar een nieuwe formule en die vonden zij in het maken van een komische serie genaamd “Die 2”. Dit was de eerste keer dat de naam “Die 2” kwam opduiken. In 1990 kwam Die 2 op het scherm. Henk en Harry speelden voornamelijk zichzelf en uitgangspunt van deze komische serie was dat zij een komische serie wilden gaan maken, maar geen onderwerp hadden. Elke week stortten zij zich op een ander beroep of onderwerp en zochten uit of dat geschikt zou zijn voor een komische serie. Hun thuisbasis was een kantoor boven een brandweerkazerne waar hun secretaresse zich bevond (Anita Heiker, voormalig Dolly Dots lid) die altijd weer avonturen beleefde met de glijpaal van de brandweermannen die midden door het kantoor liep! Enkele beroepen en onderwerpen die Die 2 probeerden waren: begrafenisondernemers, café-eigenaren, burenruzie, busreisjes en de politie. De rode draad in de serie was Harry die altijd maar naar een nudistenkamp toe wilde, waar Henk dat absoluut niet zag zitten.

In 1991 en 1992 probeerden zij een nog andere formule, namelijk het maken van een reis over de wereld. Dit programma heette “Die 2 Speciaal” en heeft 2 seizoenen gelopen, in totaal 36 afleveringen en 2 compilaties. Harry wou op deze reis alleen maar Holland promoten in het buitenland (“Holland is OK!”), terwijl Henk juist serieus aan een documentaire wilde werken, uiteraard kwam hier nooit iets van terecht. Enkele items die steeds terugkwamen in “Die 2 Speciaal” Harry die in bijna alle grote steden van de wereld oer Hollandse gerechten en snoepgoed uitdeelt aan de lokale bevolking, het lied “Tulpen uit Amsterdam” dat door veel buitenlandse artiesten en in veel verschillende talen uitgevoerd werd, Harry die altijd dingen at waar hij niet tegen kon zodat hij ‘s nachts bij Henk op de hoteldeur moest gaan bonken voor een potje Norit en natuurlijk de eindeloze stroom ‘Holland is OK’ artikelen zoals T shirts, caps, borden, klompen enz. Zo af en toe was er in het programma ook een serieus interview te zien, o.a. met Paul Verhoeven, Angela Visser en Van Halen.

In 1993 keerden zij terug naar de sport met het voetbal programma “Die 2: Nieuwe Koeien”. Net zoals in hun beginperiode bij de radio ging Harry voornamelijk naar buiten voor reportages en interviews, terwijl Henk binnen altijd op hem vitte en overal commentaar op had.

Tussen dit alles door maakten zij voor Veronica ook nog enkele sportprogramma’s zoals in 1988 “VeronEKa”, in 1990 “Die 2 in Italië” en “Die 2 in Barçelona”, over de olympische spelen.

In 1996 ontstond er tussen de heren een groot meningsverschil met als gevolg dat Henk en Harry allebei hun eigen weg gingen. Erg zonde, hun TV programma’s waren altijd zeer vermakelijk en de programma’s van Henk en Harry afzonderlijk lijken toch altijd iets te missen. Hun ‘scheiding’ is zeker een gemis voor de televisie van Nederland.