Search

De Boerderie anno 2018

Het is alweer 30 jaar geleden dat Harko, Pao, Dirkje, Meneer Pastoor, Veldwachter Zeiksnor en vele anderen hun avonturen beleefden in Verona op De Boerderie. Hoe zou het er vandaag de dag uitzien? Wij van Koudhe.nl namen er een kijkje!

De bewuste boerderij waar tussen 1987-1989 de opnames voor ‘De Boerderie’ plaatsvonden ligt in ‘s-Graveland, even buiten Hilversum. Wanneer wij op een frisse zondagmorgen in januari ongevraagd het erf betreden om wat korte opnames te maken wordt ons al snel duidelijk dat de tijd hier heeft stilgestaan. Er is werkelijk niets veranderd! Het witte hek, de hooischuur, de luiken en deuren, het ziet er allemaal nog net zo uit als toen op televisie.

Als even later de bewoner van de boerderij komt aangelopen om te kijken wat dit vreemde volk op zijn erf doet excuseren we ons voor het ongevraagd betreden van zijn prive-terrein en leggen we uit wat we hier aan het doen zijn. Gelukkig vind deze meneer het niet erg en zelfs leuk dat we er zijn vanwege ‘De Boerderie’ omdat naar zijn idee niemand dat zich vandaag de dag nog herinnerd. De bewoner blijkt er al 40 jaar te wonen en in de tijd dat de opnames voor Verona plaatsvonden woonde hij daar met zijn ouders.

In het gesprek met de bewoner komt naar voren dat deze boerderij vaker als locatie van televisie-programma’s heeft gediend en hij noemt Kinderen voor Kinderen en Peter Jan Rens als voorbeeld. De bewoner weet ook te vertellen dat Henk en Harry hier heel vaak opnames kwamen maken. De eerste keer dat deze boerderij herkenbaar in beeld komt is in de videoclip voor het liedje ‘Popie Jopie’ in 1985, maar de parodie op Rocky waarin Harry als Rocky door de modder tijgert is daar ook opgenomen en de bewoner weet zelfs de exacte plek aan te wijzen!

Voor wat betreft ‘De Boerderie’ kwam de Verona-crew daar 1 keer in de twee weken een gehele dag filmen. Eerst werden de buitenscenes gedraaid en wanneer het donker begon te worden werden de binnen scenes opgenomen in de keuken van de boerderij. Wanneer het nog licht was buiten werden de luiken simpelweg gesloten voor de binnen opnamen. De bewoner weet ook te vertellen dat er een leuke vergoeding tegenover stond voor het beschikbaar stellen van de boerderij voor deze opnamen.

Op de binnenkant van de deur van ‘t Huske staat nog steeds die tekst en er blijkt zelfs echt een toilet te zijn in die ruimte. De bewoner wijst ook nog de plek aan waar Meneer Pastoor en Kees altijd stonden te bekokstoven over het vullen van de ‘verkeerde zakken’ en verteld dan dat hij ergens in de boerderij nog een fles ‘Pa’ weiwater en een pakje ‘Tiet veur un Pafke’ shag moet hebben. Hij beloofd ons hier een foto van te maken wanneer hij het vind bij de  eerstvolgende schoonmaak.

Het is voor ons als liefhebber een vreemde gewaarwording om hier rond te lopen, op de plek waar de beelden zijn opgenomen die we de afgelopen 30 jaar zo vaak hebben gezien. De korte opnamen die we gemaakt hebben kun je hieronder bekijken. En natuurlijk gaat speciale dank uit naar de bewoner voor zijn gastvrijheid en het enthousiast vertellen over die tijd.