Search

Tiet veur Verona DVD recensie

B-motion | 1986-1989 | ca. 232 minuten | Geschikt voor: AL Releasedatum: 4 mei, 2006

Waar veel liefhebbers lang op gewacht en gehoopt hebben is eindelijk waarheid geworden: Verona is op DVD! Uiteraard bekeken ook wij van koudhe.nl deze dubbel DVD, en hier kun je onze recensie lezen.

De heren Spaan en Vermeegen zullen voor bezoekers van deze site geen introductie meer nodig hebben. Deze zal ik dan ook, evenals achtergrond informatie over het programma Verona, achterwege laten, en gelijk de inhoud van deze dubbel DVD bespreken.

De inhoud: wat staat er allemaal op?

Beide DVD’s samen duren bijna 4 uur, wat betekent dat de diverse onderdelen ruim aan bod kunnen komen. DVD 1 is opgebouwd uit 5 onderdelen, namelijk De Boerderie 1′, ‘Bovenop het nieuws’, ‘Radio Perfecto’, ‘Weeshuiskazerne’ en een verzameling liedjes. DVD 2 bestaat uit 4 onderdelen, namelijk ‘De Boerderie 2’, ‘Noordzee TV’, ‘Verona Varia’ en nog een verzameling liedjes. De meeste onderdelen hebben een speelduur die ligt tussen de 20 en 30 minuten.


De menu’s zijn duidelijk, overzichtelijk en kleurrijk. Bij het hoofdmenu speelt de muziek en clip van het liedje ‘Verona’ mee, wat de DVD samen met de felle kleuren een vrolijke toon meegeeft. Via de optie ‘scène selecteren’ in het menu kun je kiezen welke van de onderdelen je wilt bekijken. Gelukkig zijn de onderdelen zelf ook nog opgedeeld in diverse hoofdstukken, zodat je wel met je ‘next’ en ‘previous’ knoppen op je afstandsbediening toch snel door elk onderdeel heen kunt ‘skippen’, maar deze hoofdstukken zijn dus niet los te kiezen vanuit het menu. Via de optie ‘muziek selecteren’ in het menu kun je kiezen welk liedje je wilt bekijken. Tenslotte heeft het menu de optie ‘alles afspelen’. Deze optie speelt eerst alle losse onderdelen af, en daarna alle liedjes. Op naar de onderdelen!

DVD 1


De Boerderie deel 1
: Bijna 30 minuten duurt deze uitgebreide compilatie van de gebeurtenissen in De Boerderie tijdens Verona seizoen 6. Alle belangrijke elementen komen aan bod, zoals het steeds weer opnieuw moeten halen van nieuw ‘weiwater’ door Meneer Pastoor, de verschijning van de Madonna en het verdwijnen van het geld in de verkeerde zakken.

De scènes zijn allemaal vrij uitgebreid, en zelden ingekort, wat deze ‘compilatie’ in ieder geval geen gehaast gevoel meegeeft. De Boerderie was een erg sterk item uit Verona, en deze 30 minuten heeft dit item dan ook wel verdiend. Hoe leuk dit item echter ook was, dit onderdeel had niet langer moeten duren. Na 30 minuten De Boerderie is het echt tijd voor iets anders.

Bovenop het nieuws: Bijna 25 minuten loopt dit onderdeel, waarin veel hoogtepunten uit Bovenop het nieuws aan bod komen. De scènes komen uit zowel seizoen 5 als 6 van Verona.

Radio Perfecto: Dit onderdeel duurt slechts 15 minuten, en loopt daarom snel door, waardoor de scènes niet al te uitgebreid aan bod komen. Het doel is echter bereikt; een goed en snel overzicht geven van wat er zich destijds in Radio Perfecto afspeelde, namelijk de strijd tussen Arie Boksbeugel en Slager Bikkel, gespeeld door Bertus Botterman.

Weeshuiskazerne: Een goede 25 minuten is gereserveerd voor de ‘Weeshuiskazerne’. Mijns inziens was dit niet één van de sterkste items van Verona, en dit onderdeel loopt dan ook te lang door voor mijn smaak. Het zal ongetwijfeld zijn liefhebbers hebben, en deze kunnen dan ook weer met volle teugen genieten van de belangrijkste gebeurtenissen in deze krankzinnige kazerne, zoals de NATO oefeningen, het onverwachte bezoek van Generaal Stuiter, en de gevechten van Knol met vechthond Wim.

Liedjes: Tenslotte kunnen we nog ruim 25 minuten genieten van enkele liedjes, waaronder ‘Verona’, ‘Koud hè’, ‘Wat? Wad!’ en ‘Bitte Bitte ja’. Van dit laatste liedje is de clip helaas niet te zien, en moeten we ruim 4 minuten naar een stilstaand beeld van Henk en Harry kijken terwijl dit liedje speelt. Zeer vreemd?

In de clip van dit liedje waren beelden van voetbalwedstrijden opgenomen, wellicht dat daarvoor geen rechten verkregen konden worden. Een andere reden kan ik niet bedenken waarom de originele clip niet te zien is. Het wordt in ieder geval snel saai om 4 minuten naar een stilstaand beeld te kijken. Het was misschien beter geweest deze tijd te vullen met een andere clip, temeer omdat ‘Bitte bitte ja’ ook al als MP3 extra op de DVD staat.

DVD 2


De Boerderie deel 2
: Hoewel de titel van dit onderdeel doet vermoeden dat dit scènes zijn van De Boerderie uit het laatste seizoen van Verona, worden we toch getrakteerd op scènes uit seizoen 6. Deze zijn echter van korte duur en al snel komen de scènes uit seizoen 7. Dit onderdeel loopt meer dan 30 minuten, en we kunnen daarom weer uitgebreid genieten van Suki, veldwachter Zeiksnor, John en zijn ‘dames’, en uiteraard Harko, Poa en Dirkje.

Noordzee TV: Noordzee TV kende vele sterke items en momenten, en de 25 minuten die dit onderdeel krijgt op deze DVD zijn dan ook eigenlijk te weinig. Voorbij komen onder andere de ‘ingezonden brievenbus’, de ontbijtkoek-domino en ‘Schuif ‘m erin’. Uiteraard zien we ook veel van Arie Boksbeugel en Brenda Steunbeer.

Verona Varia: De titel van dit onderdeel is door de makers van deze DVD zelf verzonnen, en bevat ruim 40 minuten aan diverse scènes uit Verona die niet in een categorie te plaatsen zijn. Dit is echt van alles en nog wat bij elkaar. Zo zien we zowel hele korte als wat uitgebreidere scènes. Aan bod komen onder andere de ‘spooktelefoon’, ‘Op hoop van regen’, ‘Blik op film’ en het item ‘Blunders’ uit seizoen 6 en 7. Op gepaste wijze sluit dit onderdeel af met de ‘begrafenis’ van het programma in Verona, Italië.

Liedjes: Als laatste onderdeel van deze tweede DVD een krappe 20 minuten aan liedjes. Onder andere ‘Tiet veur ‘un pafke’, ‘May i have your votes please’ en ‘Ding me a song’.

Video: Hoe zien de DVD’s eruit?

De DVD’s zijn uitgevoerd in 4:3 ‘full frame’, waarin het programma destijds ook is uitgezonden. Het materiaal is bijna 20 jaar oud, en helaas is dat duidelijk te zien. De beelden zijn niet scherp, de kleuren matig en beeldruis is veel aan de orde. Vooral de eerste DVD heeft veel last van storingen/strepen, waarin de kleuren een fractie van een seconde wegvallen.
Alsof dat allemaal nog niet erg genoeg is duiken er ook (te)veel compressiefoutjes op, vooral tijdens donkere scènes. Zonde, dit was naar mijn idee niet nodig geweest als er voor DVD9 was gekozen in plaats van DVD5.

Audio: Hoe klinken de DVD’s?

Het geluid klinkt eigenlijk vrij goed voor materiaal dat zo oud is. De DVD’s hebben dan wel Dolby Digital 2.0 geluid, maar zijn eigenlijk mono, met hetzelfde signaal zowel links als rechts. Er is een constante lichte ruis aanwezig, maar dit is eigenlijk nauwelijks hoorbaar als je er niet op let. Alles is prima verstaanbaar, en ook de liedjes klinken meestal goed. Natuurlijk waren de condities tijdens het opnemen van dit programma niet altijd optimaal, waardoor de kwaliteit verschilt per item, maar over het algemeen is de geluidskwaliteit van deze DVD’s redelijk tot goed te noemen. Wel opvallend is het liedje ‘Oehoe, ik zie een kangaroe’, dat na een minuut spelen overgaat naar 5.1 surround, en de muziek dus ineens ook uit beide achterspeakers komt. Eén en ander loopt echter niet gelijk met de voorspeakers en zo ontstaat er een heel vreemd zweverig echo effect tijdens dit liedje.

Extra’s: Wat krijgen we er nog bij?

De extra’s zijn iets waarin deze DVD erg tegen valt, ze zijn er nauwelijks. Alleen de eerste DVD heeft één extraatje, namelijk het liedje ‘Bitte bitte ja’ als DVD-ROM content, wat betekent dat je de DVD in je PC moet stoppen. In de map ‘DVD Rom’ kun je dan dit liedje vinden, waarbij je kunt kiezen uit een 16-bit, 48000 Hz ‘wav’ (ongecomprimeerde audio) bestand, of een 44100 Hz MP3 met een bitrate van 128kbit/s.

Het is duidelijk te horen dat er gebruik is gemaakt van de audio van de video opname, en dat er niet de moeite is genomen te zoeken naar de ‘master’ van dit liedje. Naar mijn idee had een analoge opname van het vinyl singletje dat destijds is uitgekomen beter geklonken.

Helemaal vreemd is dat de MP3 versie met zeker 4% procent naar beneden is ‘gepitched’, wat inhoud dat deze langzamer wordt afgespeeld dan zou moeten. De ‘wav’ is wel op originele snelheid.

Er is blijkbaar geen moeite ondernomen om meer extra’s te vinden of te maken. Bijvoorbeeld het toevoegen van promotiefoto’s uit die tijd. Of wellicht een interview met beide heren waarop ze kunnen aangeven hoe ze nu aankijken tegen wat ze toen gemaakt hebben. Of wat te denken van de compleet vertaalde, ondertitelde versie van ‘Tiet veur ‘un pafke’ die destijds in het programma Countdown te zien was? Plaatjes uit de ‘Verona Varia’s die in de Veronica Gids stonden? Met een beetje fantasie zijn er genoeg extra’s te bedenken. Jammer, jammer.

Conclusie:

Als beheerder van koudhe.nl is mij in de loop der jaren duidelijk geworden dat er nog vele liefhebbers zijn die dit materiaal graag weer terug zouden zien. Deze zullen de mindere beeldkwaliteit en ontbreken van de extra’s dan ook ongetwijfeld op de koop toe nemen. Ik denk dat het in dat opzicht daarom een geslaagde DVD is. Ik denk wel dat er een aantal belangrijke onderdelen missen, zoals bijvoorbeeld het liedje ‘Prettig weekend’, de persiflage op Roger Rabbit (Karel het Konijn), en wat te denken van Ed Raket, De verpleegster en De versierders?

Persoonlijk had ik qua extra’s wel wat meer verwacht. Ook qua kwaliteit had ik op beter gehoopt, aangezien deze DVD er niet veel beter (en in sommige gevallen zelfs slechter) uitziet dan de VHS opnamen welke ik destijds gemaakt heb. Maar misschien verwacht ik wel teveel van materiaal dat zo oud is!