Search

Interview Harry Vermeegen uit AD

Harry Vermeegen: `Ik snap niet waarom Henk Spaan zo boos was’

Een verbitterde regenjas

Door Sjak Jansen

Na een sabbatical jaar is Harry Vermeegen terug op televisie met een nieuw programma: Happy de Peppy. ,,Ik heb met De Regenjas bewezen dat ik heel goed in mijn eentje verder kan.”

Rotterdam – Aan zijn verschijning is niets veranderd. Dezelfde witte gympen en dezelfde beige regenjas. ,,Ik bén die regenjas”, zegt Harry Vermeegen (51), die met Happy de Peppy voor het eerst in tien jaar een programma maakt dat met voetbal niets uitstaande heeft.

Met de nieuwe generatie Oranjespelers – Van Bommel, Hofland c.s. – heeft hij weinig, bekent Vermeegen. En met de oude lichting – De Boer, Stam c.s.- heeft hij alles al gedaan. Derhalve voeren zijn nieuwe omzwervingen hem naar gewone stervelingen. De tiendelige reeks Happy de Peppy laat zien hoe `de regenjas’ hun alledaagse geluk meebeleeft: het huwelijksaanzoek van iemand, de deelname aan een quiz, maar ook de laatste twee weken van iemands zwangerschap.

`Amusement, niet meer en niet minder’, noemt Vermeegen zijn nieuwe programma waarin plaats is voor een lach en een traan. Dat daarop waarschijnljk weer wordt neergekeken in Nederland, kan ik ook niet helpen”, zegt de op Aruba residerende tv-maker, die sinds de wegen van Henk Spaan en hem zich in 1996 na 20 jaar scheidden geen goed meer lijkt te kunnen doen in de grachtengordel en de media. Terwijl hij in zíjn ogen met het programma De Regenjas heeft bewezen dat `ik heel goed in mijn eentje verder kan’.

Kijkcijfers bevestigen dat, zegt Vermeegen, verwijzend naar een periode dat De Regenjas meer kijkers trok dan de slotreeksen van Die 2, Nieuwe Koeien, het laatste programma dat hij met Spaan maakte en dat door de `kenners’ werd bewierookt om de vele creatieve vondsten. ,,Onderwerpen die ik in Koeien maakte, maakte ik net zo hard in De Regenjas, maar toen deugde er opeens niets meer van. Net zulke mooie items werden afgedaan als goedkoop en plat. Ontzettend gezeur allemaal.”

Gelukkig, zegt Vermeegen, hebben de kijkers het daar allang niet meer over. ,,Er is niet één man op straat die tegen mij zegt: Goh, wat mis ik Nieuwe Koeien. Wél: wat hebben we gelachen om De Regenjas. Dát telt voor mij. Ik maak voor jou met mijn ogen dicht een sportdocumentaire die klinkt als een klok, maar waar geen kip naar kijkt. Maar nu een programma maken dat wél velen boeit, dat is 20 keer moeilijker. Alleen in Nederland willen de critici kijkcijfer 1. Dan kunnen ze schrijven dat het briljant was, snap je.”

Spreekt hier een televisiemaker die zich miskend voelt? Nee, antwoordt Vermeegen. ,,Ga met mij het land in, zie hoe men op mij reageert en je zult concluderen dat ik daar geen last van heb. Wat de kranten over mij schrijven, wordt alleen maar als hinderlijk ervaren door mijn familie en vrienden en kennissen. Niet door mij, want ik lees het niet. Heel in het begin maakte ik me er soms druk over, maar na een paar jaar krijg je het door en denk je: Jongens, blijf tikken met zijn allen en de groeten. Zo is Nederland. Er moet afgezeken worden. Nederland is het land dat Johan Cruijff heeft weggejaagd en Paul Verhoeven. Dat lukt die Nederlanders allemaal. Vind ik knap.”

En het gaat maar door. Deze week is het weer de VARA-gids die uit het bekende vaatje tapt. `Harry, die vooral uitblonk aan de zijde van Henk Spaan’ is het minst hatelijke wat het blad over Vermeegen schrijft. Dat die mening over hem zou ontstaan, voorvoelde Vermeegen al toen hij het besluit nam de samenwerking met Spaan te verbreken. Zijn redenen? ,,Die vertel ik niet, omdat het heel ordinair is om de vuile was buiten te hangen.”

In de media is het beeld ontstaan dat het Spaan was die de samenwerking opzegde omdat Vermeegen achter zijn rug met Sport7 onderhandelde. ,,Sport7 is nooit in het geding geweest. Het gaat al fout in de eerste zin en iedereen papegaait dat keurig na steeds. Ik ging naar John de Mol en zou De Regenjas gaan maken. En dat zou ik keurig bekendmaken aan het einde van het seizoen. Heel logisch, want dat doe je niet mídden in het seizoen. Ik snap niet waarom Spaan zo boos was. Ik heb hem bij Veronica goed verzorgd achtergelaten met een vierjarig contract, dus wat was het probleem? Dat ik hem niets over die onderhandelingen heb gezegd? Dat gaat hem toch niets aan?”

Vermeegen heeft, zegt hij, `leuk met Spaan samengewerkt’ en dat resulteerde in televisiesuccessen als Pisa en Verona, Bovenop het Nieuws, Koud hè en Popie Jopie. ,,Je hebt allemaal maar één creatieve topperiode. Dat geldt voor Abba, de Beatles, Het Goede Doel. Je doet het in vier, vijf jaar en daarna is het over. Met Henk ligt het hoogtepunt ergens bij Popie Jopie.”

Tussen Start en Finish was toch ook een goed programma? ,,Ja, dat was best wel leuk, maar als je goed luisterde maakte ik dat óók voor 80 procent. Maar goed, dat viel ook niet op, weet je. Het meeste werd door mij verzonnen.”

Wat vindt Vermeegen van Studio Spaan? ,,Ik zie heel veel andere mensen in dat programma, zou niet weten waarom het Studio Spaan heet. Je moet die twee cabaretiers eens weghalen en het programma nog eens afdraaien. Ik doe het alleen hè, maar dat besef je waarschijnlijk niet. Ook de regie, ja. Ik heb altijd geregisseerd, alleen met Koeien heeft Henk het even gedaan. Dat weten de mensen niet, nee. Houden zo. Bij mij is er geen enkele behoefte om te denken: dat moet ik nou eens ontzettend gaan rechtzetten. Welk beeld er van mij ook bestaat, ik vind het allemaal geweldig. Dus ik zou zeggen: schrijf raak.”